Aktualno

PRAVA SPRAVA

ALI

SPRAVA, KI JE SLOVENCEM V ČAST IN NE V SRAMOTO

 

Kaj mislite, kako so so končale vojne?  Enostavno,  prenehati je bilo potrebno streljati pobijati,….  Je to sprava? Je to zmaga?

So bili poboji, ki jim danes nekateri pravijo povojni poboji, res povojni ali zaključek svetovne vojne in zagotovitev miru?

Zgodovina je na ta vprašanja že odgovorila, le da želijo nekateri »simpatizerji« tedanjih okupatorjev, oddaljeni od njihovih vojnih grozodejstev, danes drugačne odgovore.

Ampak, otroci iz Auschwitza in Mauthausna še živijo in se spominjajo…

Da, če smo hoteli končati vojno, je bila sprava potrebna. In imeli smo jo, zapisano v uradnem listu novo nastajajoče države Jugoslavije, kot zakonito podlago za izvedbo v praksi! Ni šlo talionski zakon –  zob za zob, oko za oko!!

Dne 3.8.1945 je Vrhovno zakonodajno in izvršilno predstavniško telo Jugoslavije, kot začasni organ vrhovne narodne oblasti Jugoslavije, na predlog predsednika zvezne vlade in ministra narodne obrambe sprejel UKAZ o splošni amnestiji in pomilostitvi (Ur.l. št. 2, leto 1)

V prvem členu je zapisano:

»Daje se splošna amnestija:

1)vsem tistim, ki so sodelovali v četniških in nedičevskih edinicah  hrvatskega in slovenskega domobranstva, v muslimanski milici,  v arnavtskih oboroženih formacijah in v vseh ostalih oboroženih formacijah v službi okupatorjev, ali so jim pomagali, kakor tudi vsem onim, ki so pripadali tem podobnim političnim organizacijam ali njihovemu administrativnemu ali sodnemu aparatu,

2)vsem tistim, ki so dezertirali iz Jugoslovanske vojske ali se niso odzvali mobilizaciji, a do dneva objave tega ukaza niso prestopili na sovražnikovo stran,

3)vsem tistim, ki so sodelovali z okupatorjem na kulturnem in umetniškem polju, kolikor to sodelovanje ni prekoračilo okvirja njihove redne poklicne dejavnosti,

4)vsem tistim, ki so oklevetali ali razžalili Jugoslovansko vojsko, njene predstavnike, narodna oblastva in njihove organe.«

UKAZ posebej določa, kdo je izvzet iz amnestije in to so bili ustaši, ljotičevci (razen nasilno mobiliziranih), vojni zločinci, ki so morili, požigali, ropali, posiljevali…, člani Kulturbunda, ovaduhi, uradniki in funkcionarji Gestapa, OVRE oz. nasploh člani tajne politične policije v službi okupatorja, ideološki vodniki, organizatorji, voditelji in komandni kader organizacij in formacij, ki so sodelovali z okupatorjem ali ga podpirali ter tisti, ki so pred odgovornostjo pobegnili v tujino.

UKAZ daje popolno amnestijo ali zmanjšuje kazen tudi tistim, ki so jih obsodila vojna sodišča, pač glede na dejanja, za katera so bili obsojeni in dopušča možnost amnestije za tiste, ki se v roku enega meseca vrnejo v državo in javijo narodni oblasti. Na koncu pa UKAZ pooblasti Pravosodno ministrstvo Demokratske federativne Jugoslavije, da poskrbi za njegovo izvedbo in reši vsa sporna vprašanja, ki bi nastala pri njegovem izvajanju.

In začeli smo pisati nov list v knjigi Slovenske zgodovine, na katero smo lahko in moramo biti ponosni!

Smrt fašizmu – svoboda narodu!

 

One comment

  1. Damijan Ružič

    Seveda,

    Tudi tisti ki so končali pred strelsko vrsto so imeli vsaj hitro vojno sodišče, njihove žrtve pokončane v medvojnih streljanjih, pobojih, pokolih, v taboriščih, ti pa niso imeli nobene obrambe, nobene amnestije, nobene milosti… in kaj so hoteli ti nacisti in fašisti po vojni?? ves čas so se borili proti naši domovini sedaj pa bi želeli biti gosposka in še patrioti povrh vsega..??!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*