Aktualno

Demokracija in volitve

O demokraciji in posledično o volitvah ima verjetno vsakdo od nas drugačno mišljenje in stališča, čeprav so, ali vsaj naj bi bila pravila igre jasna in določena.

Verjamem, da so volitve lakmusov papir demokracije in da se volitev malo bojijo, ali pa imajo vsaj nekaj treme trenutno sicer nepogrešljivi in tudi pogrešljivi oblastniki. Njihov ego, torej visokoleteče mišljenje, ki ga imajo o sebi, se nekoliko poruši, če niso izvoljeni, hkrati pa je to tudi dokaz, da volilci njihovo delo le nismo ocenili tako brezhibno, kot kažejo dnevne ankete priljubljenosti politikov. Tudi večja udeležba državljanov na volitvah ni nezanemarljiva za končni rezultat.

Zelo zanimivo je oz. bo tudi spremljati strankarsko prerivanje in določanje volilnih mest oz. volilnih okrajev za posamezne politike, vse z namenom, da bi bili bolj prepričljivo izvoljeni. Tako ni slučaj, da posameznik izkoristi svojo pasivno volilno pravico npr. v Kurji vasi, čeprav je njegovo bivališče in angažiranje drugje npr. v Ljubljani.

Veliko vlogo imajo pri predstavitvah resna sredstva javnega obveščanja. Kot je razvidno iz napisanega, tu ne mislim na razne Nova 24 TV, Reporterja, Demokracijo itd.

Tukaj bi nekateri prodorni, verodostojni in odgovorni mediji lahko razbistrili kalne vode političnega manipuliranja, političnih laži in vegetiranja oz. parazitiranja politikov  s kratkimi, jasnimi, preglednimi, bolj pogostimi oz. sprotnimi in na določene odgovorne oblastnike usmerjenimi vsebinami. Te vsebine bi morale kratko in jasno obsegati, kaj je kdo načrtoval in obljubljal, ali je realiziral in kdaj. Tudi kaj ni storil, pa bi moral. Preprosto in enostavno. Ti pregledi ne bi smeli biti le enkrat pred volitvami, temveč za pomembne ustavne oz. državljanske pravice in dolžnosti tudi kar mesečno ali polletno. Vsi, ki zasedajo izvoljene oz. zaupane funkcije kot so predsednik države, predsednik vlade in njegovi ministri, predsednik državnega sveta in predsednik parlamenta ter poslanci, razne državne agencije, protikorupcijska komisija, vodje SDH, bank itd., itd. bi bili tako malo bolj na očeh javnosti, kot pa le z mesečnim objavljanjem anket priljubljenosti.

Bolj kot te ankete me zanima npr., kdaj bo izvedena zdravstvena ali pokojninska reforma, kdo je obljubil, da jo bo izpeljal in do kdaj itd. Če imamo 80.000 brezposelnih, me zanima, kdo obljubi, da bo ta številka, za katero se skrivajo številne osebne tragedije zmanjšana na minimum oz. npr. prepolovljena in do kdaj? Če pravna država res deluje, kdo obljubi in izpelje, da bo sprejel zakon o delovnih razmerjih, ki onemogoča izkoriščanje vseh delavcev, neplačevanje njihovih prispevkov itd. Kdo obljubi in izpelje, da bo bistveno okrepil inšpekcije in nadzor nad vsemi deviacijami v družbi. Kdo ima pogum, da dosledno izpelje ločitev katoliške cerkve od države ter zagotovi obdavčenje ter nadzor nad finančnimi tokovi v cerkvi?   Kdo in kdaj nas je zadolžil za več kot 30 milijard ? Na katerih mestih so danes bivši nesposobni politiki? Pa še in še, da ne naštevam.

Z navedenim bi lahko na kratko razjasnili delo oblastnikov in marsikateremu državljanu Slovenije dali možnost boljše odločitve, od sedaj ponujenih kandidatov. Prav tako je opredelitev tiska, da so nekateri kandidati vnaprej predispozicionirani za zmagovalce zavajujoča in nepoštena.

Včasih je zelo malo potrebno, da se razbistri kalna voda politikantov. Volitve ob strokovnem poročanju medijev so vsekakor priložnost za nas državljane.

 

Miloš Šonc, Grosuplje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*