Aktualno

Monthly Archives: julij 2016

Nauki iz Grčije

in pogled Angele Merkel na Evropo   Že nekaj časa kroži naokoli alternativni predlog o izstopu iz evra. Med temi, ki zagovarjajo opustitev evra, je nekaj ekonomistov, ki so ga dolgo kritizirali, kot je Joao Ferreira Amaral na Portugalskem ali, previdneje, Paul Krugman in Nouriel Roubini v ZDA. Zanje to ni več stvar izbire, to je (ali začenja biti) neizogibna ... Read More »

Odlomek iz knjig resnice št. 10

Matej Šurc: PREVARANA SLOVENIJA – DOMOLJUBJE, ZAPISANO Z  NIČLAMI *** V slovenskem vodstvu izbruhnil spor, ki je tlel že več mesecev, razplamtel pa se je ravno 2. julija, v najbolj kritičnih trenutkih. Zjutraj je član predsedstva Ciril Zlobec, ki je nadomeščal Kučana – ta je bil na sestanku z Genscherjem v Beljaku – sklical sejo razširjenega predsedstva, vendar nanjo nista ... Read More »

Zmagali bomo, ko si bomo priborili glave in srca prebivalcev

ALI MUHA V SLONJEM UŠESU   Kralj Henrik VIII. je davno tega poslal Sira Thomasa Morea, Lorda Chancellorja,  preprečiti nemire na londonskih ulicah, zaradi navala beguncev… Shakespeare je o tem pisal v svoji drami, češ »da bodo begunci prevzeli domačinom delo, da se bodo zvišale cene hrane, okužila oskrba mest z zelenjavo, ki so jo ti prinesli s seboj v ... Read More »

Odgovor Vrhovnega tožilca mag. Andreja Ferlinca

Pisali smo Generalnemu državnemu tožilcu, prof. dr. Zvonku Fišerju, odgovor smo dobili od Vrhovnega tožilca mag. Andreja Ferlinca ??? Kakorkoli, nekaj spodbudnega je že v tem, da smo odgovor sploh dobili. Presodite sami: je bilo vredno pisati, smo dobili odgovore na vsa vprašanja in sugestije, zakaj nismo vredni odgovora Generalnega državnega tožilca, mislite, da doslej nismo vedeli, da naj bi ... Read More »

Odlomek iz knjig resnice št. 9

Brane Praznik: BRANILCI DOMOVINE II – TRGOVCI S SMRTJO * * * »Tu morava imeti toliko prostora, da bova lahko zlagala po kupčkih,« je rekel Franci, sam pa sem pomislil, da gre morda za kakšno zaupno dokumentacijo ali pa morda za pištole in pištolsko strelivo. »Pa zaklenila se bova, da naju med delom ne bi motil kdo izmed nepovabljenih,« je ... Read More »

ZGODOVINA SE PONAVLJA

NORMALNA NENORMALNOST Zgodovina se ponavlja. Pa ne kot tragedija ali farsa, temveč kot ponavljanje zločinov človeka nad človekom, političnega režima nad družbo, diktatorskega režima nad svobodo. Celotna zgodovina dvajsetega stoletja in poldrugega desetletja  enaindvajsetega je, z samo eno izjemo – antifašistične in antinacistične epizode šestletne druge svetovne vojne,  zgodovina zločina. Od Stalina, Hitlerja, Franka, Salazarja, Musolinija, Miloševića, do današnjih gospodarjev ... Read More »

KAKO BI EVROPA LAHKO REŠEVALA PROBLEM JAVNEGA DOLGA

IN VENDAR TEGA NE POČNE /…/ Nekatere nove in stare kratkoročne rešitve Vredno se je spomniti De Grauweja, saj je pri njem zelo jasno razvidno, kako težko je v trenutni ekonomski situaciji iskati alternative; De Grauwe predlaga tri glavne alternative tradicionalnim prijemom Evropske centralne banke in evropskih voditeljev. Poglejmo si jih in ocenimo, ali so izvedljive ali ne. Prvi predlog ... Read More »

Odlomek iz knjig resnice št. 8

Barbara Furjan: V IMENU RESNICE * * * »Sem brez besed. Lahko predlagam le to, da vztrajaj – verjamem v  resnico in sem prepričana, da bo le ta prišla na dan tudi v tem krutem primeru. KORAJŽNO!« »Vidiš, to je naša vojska – politika! Se pritožujejo, ker je premalo nabornikov, potem pa tako POBIJAJO naše boge vojake. V bistvu nam ... Read More »

UKREPI PROTI DIKTATURI DOLGA MORAJO PREOBLIKOVATI EVROPO

FRANCISCO LOUCA UKREPI PROTI DIKTATURI DOLGA MORAJO PREOBLIKOVATI EVROPO[1] Razprava levice o tem, kako odgovoriti na dolžniško krizo, je temeljna za določitev socialističnih politik. To besedilo govori o tem. V prvem delu bom govoril o krizi evra. Podobno kot mnogi pred menoj bom zagovarjal stališče, da je ta kriza strukturna in permanentna, v nasprotju s tistim, kar trdijo tako socialni ... Read More »

Definicije pojmov javnega dolga

  Nelegitimni dolg Dolg, za katerega ni mogoče zahtevati od dolžnika, da ga odplača, saj so posojilo, zavarovanje ali garancije ali pa pogoji, s katerimi so bili posojilo, zavarovanje ali garancije dani, prekršili državni zakon ali mednarodni predpis ali javno politiko; ali pa ker so bili pogoji hudo nepošteni, nerazumni, nemoralni in neetični ali kako drugače oporečni; ali pa ker ... Read More »