Aktualno

Razmišljanja in kolumne

Enakopravno obravnavanje argumentov in poročanje novinarjev

Ko gledam predvsem na naši nacionalni televiziji različne TV oddaje oz. predvsem razprave z aktualnimi družbenimi temami, sem velikokrat v veliki zadregi. Ne toliko zaradi razpravljalcev, ki imajo diametralno nasprotna stališča in nekateri resne argumente, mnenja in pomisleke ter predloge, druga t. i. nasprotna stran pa zagovarja vsebine, ki očitno »ne držijo vode« kot radi rečemo. Ni moteče, če so ... Read More »

MALA ŠOLA HOLOKAUSTA

Ko je Hanah Arendt pisala o banalnosti zla, takrat ko je spremljala sodni proces proti Eichmanu, je s tem mislila na poslušnega uslužbenca, ki odgovorno, vestno in  strokovno izvršuje naloge, ki mu jih je naložil njegov vodja. Namreč, tako je Eichman po atentatu na Reinhardta Heydricha, avtorja »končne rešitve« judovskog vprašanja, skovanega ob berlinskem jezeru Wansee, dokončal filigransko delo zločinskega ... Read More »

HOLOKAVSTA NI MOČ POZABITI

  Pravijo, da je treba vse  slabo pozabiti in se spominjali le lepih stvari. Ne vem več kdo in koliko zmerljivk, udarcev, brc, zamer… sem prejela v mladih letih, spominjam pa se številnih lepih dogodkov, prijateljev, izletov, daril, presenečenj…. Ampak nikoli, nikoli ne pozabim mojih prvih srečanj s holokavstom, na mojo srečo le v knjigah:  V imenu rase, Smrt je ... Read More »

TEK OB ŽICI

    Prekletstvo brskanja po starih beležkah je v tem, da včasih prebereš kaj takega, kar se ti je v času pisanja  zdelo nemogoće, zdaj pa vidiš, da je postalo resnica. Tako sem v stari beležki našel zapis Sonje Lokar o dogajanjih po prvih večstrankarskih volitvah in Demosovi zmagi. Med drugim piše: »Vse razlike med tedanjo Zvezo komunistov Slovenije in ... Read More »

ŠALA, KI JE VEČ KOT RESNICA

            OPROSTI ADEL!     Moj prijatelj Pero me običajno pokliče z mobitelom le zato, da mi pove šalo. Ni problem, če je šala stara, važno je, da je zanj nova. Problem se pojavi, ko mu mobitel crkne. Tedaj se v živo pojavi na vratih in zdeklamira svojo šalo, kot pred dnevi: » Že veš ... Read More »

POZIV K UPORU

Tisti, ki pozivate k uporu, ker nas naša oblast, razprodaja, zadolžuje, nam jemlje osnovne človeške pravice, nas ponižuje z odobravanjem suženjskega dela, nam ukinja socialo in zmanjšuje pokojnine,  povečuje davke,  nas ograjuje z bodečo žico in obenem povečuje vojaška in policijska pooblastila, nas vedno huje kaznuje za vedno bolj nesmiselne kršitve, nas deložira… ob tem, da je  slepa za korupcijo ... Read More »

KJE V EU KONVOJU JE MESTO SLOVENIJE

ALI  AMEBE IN BROKOLI Pri prebiranju naslovov v časopisih o tem, da je Evropska komisija dovolila Petrolov prevzem Geoplina, dve podjetji, ki sta last  državljanov samostojne in suverene države Republike Slovenije,  da bo Slovenija med državami članicami EU v konvoju najhitrejših in na katerem   koncu, v zadnjih vagonih, bodo klipsali ostali evropski revčki,  da mora Slovenija Evropski uniji vrniti denar, ... Read More »

KAKO SMO GRADILI NOVO GORICO IN KAKO SMO GRADILI TEŠ 6

Zgodbi gradim pretežno na objavah medijev ter pripovedovanju akterjev. Ni moj namen iskati in opisovati kakršne koli ekonomske ali druge primerjave med tema dvema gradnjama, kajti ti dve gradnji stičnih točk, ki bi jih primerjali, skorajda nimata, seveda če odmislim dejstvo, da zasedata slovenska tla in da v njih sodelujejo Slovenci. V njuni različnosti se primerjava hočeš – nočeš vsiljuje ... Read More »

Bolje Nič kot Cerar

Cezar ali  Cerar (Aut Cezar Aut Cerar) Očitno je vse na svetu možno. Tako bo plemenita gospa, kraljica Združenega kraljestva, ker že mora, sprejela Donalda Trumpa, saj je (še) predsednik USA. Sicer ga ne bi pustila blizu Westminstski palači, Londonu, Angliji. Možno je, da se bosta sestala predsednika dveh (za zdaj) najmočnejših držav na svetu, Trump in Putin. Vseeno je ... Read More »

KDO BO NOVI HITLER?

    Nekoč pred dolgimi leti, ko se je speča pošast, imenovana fašizem, znova prebudila, kot se prebuja zdaj, si je zaželela Judov. Ni izbirala med njimi,  včasih  je še rajši imela nemočne otroke. “V imenu rase” je v krutem zimskem času poskrbela, da je množica otrok zmrznila, preživeli pa so jih morali razkosavati, nalagati na samokolnice in odvažati……. Tokrat ... Read More »