Aktualno

Razmišljanja in kolumne

VOJNI ZLOČINEC UMRL POD ZLOČINSKO ROKO

ALI REŽISER VOJNIH ZLOČINOV REŽIRAL LASTNO SMRT           V Haagu je bil pred dnevi končan proces proti zločincem, ki so uničili Stari most na Neretvi v Mostarju. Proces proti tem ljudem je bil tudi proces proti vojski, ki so ji pripadali,  proces proti vojski pa je, na prvem mestu, tudi proces proti državi, ki ji ta ... Read More »

TO NI VEČ NAŠA SLOVENIJA

ali OBLAST ČLOVEKU VOLK Berem, da  hoče ministrstvo za notranje zadeve upokojenega pripadnika specialne policijske enote in veterana vojne za Slovenijo Branka Šalamuna, skupaj s sinom, izseliti iz stanovanja, češ, da nimajo dovolj stanovanj za aktivne policiste. To, da nimajo dovolj stanovanj za aktivne policiste, je pojasnilo notranjega ministrstva in gospe ministrice, ki je znana po svojih »humanih« rešitvah, ko ... Read More »

PRAVA SPRAVA

ALI SPRAVA, KI JE SLOVENCEM V ČAST IN NE V SRAMOTO   Kaj mislite, kako so so končale vojne?  Enostavno,  prenehati je bilo potrebno streljati pobijati,….  Je to sprava? Je to zmaga? So bili poboji, ki jim danes nekateri pravijo povojni poboji, res povojni ali zaključek svetovne vojne in zagotovitev miru? Zgodovina je na ta vprašanja že odgovorila, le da ... Read More »

DILEMA, KI TO NE BI SMELA BITI

ali KATALONIJA, DEŽELA NOVIH POLITIČNIH KVALITET   Katalonija je za Katalonce Catalunya, za kastiljske (madridske) Špance je Cataluna, v Aranski dolini, ki ima svoj jezik – aranščino – je Catalonha. Pred leti, od leta 1933, pa od leta 1936 do leta 1938 bila je federalna republika v federativni republiki Španiji. Tako so se odločili volilci na volitvah, ko so skupaj, ... Read More »

Zakaj je treba v kali zatreti željo Kataloncev po samostojnosti ?

ali Ko je vrsta sira vseevropski problem, neodvisnost naroda pa notranji državni problem! Prvi mirno demonstrirajo, drugi jih aretirajo. Demonstranti nosijo sveče v rokah,  mahajo z zastavami, trosijo cvetje. Od oboroženih sodržavljanov v črnih uniformah s čeladami na glavah zahtevajo osvoboditev aretiranih. Oblast dela modro, vsaj tako misli sama o sebi. Vse to se je dogajalo enega zadnjih torkov. Verjetno ... Read More »

OD PRVE DO ZADNJE KATALONSKE REPUBLIKE

Sramota Evrope,  od 1933 do 2017  leta…. Aprila leta 1931 so na splošnih volitvah v Španiji zmagali republikanci. Na ulicah Madrida, Barcelone, Sevilje, Granade…, so doneli vzkliki: »Naša mlada in uporna Španija je končno postala polnoletna!« Monarhija je padla brez prelivanja krvi. Žal se je mlada republika že takoj soočila s prvim – katalonskim – problemom.Volilna zmaga protimonarhistov je bila ... Read More »

Enakopravno obravnavanje argumentov in poročanje novinarjev

Ko gledam predvsem na naši nacionalni televiziji različne TV oddaje oz. predvsem razprave z aktualnimi družbenimi temami, sem velikokrat v veliki zadregi. Ne toliko zaradi razpravljalcev, ki imajo diametralno nasprotna stališča in nekateri resne argumente, mnenja in pomisleke ter predloge, druga t. i. nasprotna stran pa zagovarja vsebine, ki očitno »ne držijo vode« kot radi rečemo. Ni moteče, če so ... Read More »

MALA ŠOLA HOLOKAUSTA

Ko je Hanah Arendt pisala o banalnosti zla, takrat ko je spremljala sodni proces proti Eichmanu, je s tem mislila na poslušnega uslužbenca, ki odgovorno, vestno in  strokovno izvršuje naloge, ki mu jih je naložil njegov vodja. Namreč, tako je Eichman po atentatu na Reinhardta Heydricha, avtorja »končne rešitve« judovskog vprašanja, skovanega ob berlinskem jezeru Wansee, dokončal filigransko delo zločinskega ... Read More »

HOLOKAVSTA NI MOČ POZABITI

  Pravijo, da je treba vse  slabo pozabiti in se spominjali le lepih stvari. Ne vem več kdo in koliko zmerljivk, udarcev, brc, zamer… sem prejela v mladih letih, spominjam pa se številnih lepih dogodkov, prijateljev, izletov, daril, presenečenj…. Ampak nikoli, nikoli ne pozabim mojih prvih srečanj s holokavstom, na mojo srečo le v knjigah:  V imenu rase, Smrt je ... Read More »

TEK OB ŽICI

    Prekletstvo brskanja po starih beležkah je v tem, da včasih prebereš kaj takega, kar se ti je v času pisanja  zdelo nemogoće, zdaj pa vidiš, da je postalo resnica. Tako sem v stari beležki našel zapis Sonje Lokar o dogajanjih po prvih večstrankarskih volitvah in Demosovi zmagi. Med drugim piše: »Vse razlike med tedanjo Zvezo komunistov Slovenije in ... Read More »