Aktualno

Uncategorized

VOJNI ZLOČINEC UMRL POD ZLOČINSKO ROKO

ALI REŽISER VOJNIH ZLOČINOV REŽIRAL LASTNO SMRT           V Haagu je bil pred dnevi končan proces proti zločincem, ki so uničili Stari most na Neretvi v Mostarju. Proces proti tem ljudem je bil tudi proces proti vojski, ki so ji pripadali,  proces proti vojski pa je, na prvem mestu, tudi proces proti državi, ki ji ta ... Read More »

TO NI VEČ NAŠA SLOVENIJA

ali OBLAST ČLOVEKU VOLK Berem, da  hoče ministrstvo za notranje zadeve upokojenega pripadnika specialne policijske enote in veterana vojne za Slovenijo Branka Šalamuna, skupaj s sinom, izseliti iz stanovanja, češ, da nimajo dovolj stanovanj za aktivne policiste. To, da nimajo dovolj stanovanj za aktivne policiste, je pojasnilo notranjega ministrstva in gospe ministrice, ki je znana po svojih »humanih« rešitvah, ko ... Read More »

PRAVA SPRAVA

ALI SPRAVA, KI JE SLOVENCEM V ČAST IN NE V SRAMOTO   Kaj mislite, kako so so končale vojne?  Enostavno,  prenehati je bilo potrebno streljati pobijati,….  Je to sprava? Je to zmaga? So bili poboji, ki jim danes nekateri pravijo povojni poboji, res povojni ali zaključek svetovne vojne in zagotovitev miru? Zgodovina je na ta vprašanja že odgovorila, le da ... Read More »

DILEMA, KI TO NE BI SMELA BITI

ali KATALONIJA, DEŽELA NOVIH POLITIČNIH KVALITET   Katalonija je za Katalonce Catalunya, za kastiljske (madridske) Špance je Cataluna, v Aranski dolini, ki ima svoj jezik – aranščino – je Catalonha. Pred leti, od leta 1933, pa od leta 1936 do leta 1938 bila je federalna republika v federativni republiki Španiji. Tako so se odločili volilci na volitvah, ko so skupaj, ... Read More »

Zakaj je treba v kali zatreti željo Kataloncev po samostojnosti ?

ali Ko je vrsta sira vseevropski problem, neodvisnost naroda pa notranji državni problem! Prvi mirno demonstrirajo, drugi jih aretirajo. Demonstranti nosijo sveče v rokah,  mahajo z zastavami, trosijo cvetje. Od oboroženih sodržavljanov v črnih uniformah s čeladami na glavah zahtevajo osvoboditev aretiranih. Oblast dela modro, vsaj tako misli sama o sebi. Vse to se je dogajalo enega zadnjih torkov. Verjetno ... Read More »

OD PRVE DO ZADNJE KATALONSKE REPUBLIKE

Sramota Evrope,  od 1933 do 2017  leta…. Aprila leta 1931 so na splošnih volitvah v Španiji zmagali republikanci. Na ulicah Madrida, Barcelone, Sevilje, Granade…, so doneli vzkliki: »Naša mlada in uporna Španija je končno postala polnoletna!« Monarhija je padla brez prelivanja krvi. Žal se je mlada republika že takoj soočila s prvim – katalonskim – problemom.Volilna zmaga protimonarhistov je bila ... Read More »

VABILO NA KONCERT V RDEČE REVIRJE

Takole nam pišejo organizatorji: Spoštovani! Kot vidite, ne odnehamo. Ponosni na svojo zgodovino, želimo s petjem borbenih pesmi še nadalje združevati naše ljudi v nekdanjem tovarištvu in v upanju na boljši jutri. Po uspešnem koncertu “Nosil bom rdečo zvezdo”, ki ga je Svetlana Makarovič z gosti pripravila na Kongresnem trgu v Ljubljani, 29. junija 2017, se odpravljamo na obljubljeno turnejo. ... Read More »

Demokracija in volitve

O demokraciji in posledično o volitvah ima verjetno vsakdo od nas drugačno mišljenje in stališča, čeprav so, ali vsaj naj bi bila pravila igre jasna in določena. Verjamem, da so volitve lakmusov papir demokracije in da se volitev malo bojijo, ali pa imajo vsaj nekaj treme trenutno sicer nepogrešljivi in tudi pogrešljivi oblastniki. Njihov ego, torej visokoleteče mišljenje, ki ga ... Read More »

ŽIVLJENJE TEČE DALJE

Kdo je nosil rdečo zvezdo in za koga   Množica je ploskala in pela. Vse je bilo tako, kot mora biti na koncertu, dostojanstveno, kulturno. Prepevalo se je sede in, če je bilo treba, tudi stoje, pod simbolom peterokrake rdeče zvezde, tiste partizanske, s katero so borci za svobodo osvobajali in umirali. Prav to petokrako zvezdo na titovkah Prve proletarske ... Read More »

DRŽAVA NI ZEMLJEPISNI POJEM

Je Bella ciao pesem z nasilno vsebino? Bella ciao je pesem z nasilno vsebino, tako kot tudi Vstala Primorska in druge, ki jih poje Tržaški pevski zbor Pinka Tomažiča in podobni ostanki jugokomunizma, titoizma, antifašizma, partizanstva, so napisali predlagatelji zahteve za prepoved koncerta Nosil bom rdečo zvezdo. Društvo iz Kočevske reke, ki nosi ime Moris (brez priimka). Ni jim uspelo! ... Read More »